http://johanrakyat.blogspot.com/2010/02/buat-kolom-ads-iklan-125x125.html

Ikan Jerung bermata satu Albino CyclopCALIFORNIA: Seorang nelayan menemui seekor jerung bermata satu di tengah-tengah muka haiwan itu.

Seekor ikan jerung Cyclops versi Albino yang merupakan species ikan yang jarang ditemui telah ditangkap di Mexico. Ikan ini mempunyai 22 inci panjang dengan satu mata di depan. Mata ini dipanggil 'cyclopia' yang memberi nama kepada species ikan jerung ini.

Janin anak jerung yang bersifat albino itu dikeluarkan dari perut ibu jerung yang ditangkap di Teluk California pada musim panas lalu. Jerung bermata satu itu semakin terkenal sejak Pisces Fleet Sportfishing menerbitkan gambarnya Julai lalu, meningkatkan khabar angin mendakwa mungkin ia adalah palsu.


Bagaimanapun menurut laporan MSNBC, penyelidik yang memeriksa haiwan itu berkata ia adalah asli walaupun sukar baginya untuk terus hidup selepas dilahirkan. 

Pakar ikan jerung, Felipe Galvan Magana dari Centro Interdisciplinario de Ciencias del Mar di Mexico berkata: “Spesies itu memang jarang ditemui. Setakat yang saya tahu, kurang daripada 50 contoh spesies tidak normal seperti itu sudah direkodkan.”Tiada ulasan:

Catat Ulasan