http://johanrakyat.blogspot.com/2010/02/buat-kolom-ads-iklan-125x125.html

Mengaku makan 5,000 serangga

Mengaku makan 5,000 serangga

Dinner is served: Mr Gracer's top treats include fly pupa, cockroaches and scorpions

Full-blown obsession: According to Mr Gracer's wife, his interest in eating insects kept on growing

Treasure chest: The insect addict's basement freezer contains over 12,000 insects

Unusual tastes: Mr Gracer reveals a paper-wrapped pack of cockroaches - he said this species is tastier and crunchier than others he has had

Insect addict: Mr Gracer said that this giant bag of bugs would last little more than a week

David Gracer, 47, yang berkhidmat sebagai guru dan seorang peminat alam semula jadi, muncul dalam rancangan My Crazy Obsession, dan mengaku mengidam serangga termasuk lipas. 
Bapa kepada seorang anak dari Rhode Island itu, menyimpan bekalan snek kegemarannya dalam peti sejuk supaya tidak kehabisan, dan mendakwa orang ramai terlalu cepat membuat penilaian ke atas dirinya. 

Beliau berkata kegemaran memakan serangga mungkin dianggap menjijikkan bagi ramai orang, tetapi manusia sebenarnya sudah memakan serangga sejak zaman berzaman. 

Katanya, penduduk Greek dan Rom purba sangat gemar memakan serangga, manakala sesetengah kelompok masyarakat di Asia, Afrika dan Amerika memelihara serangga untuk dijadikan makanan. 

“Saya dikatakan gila, sakit atau aneh dan maksud saya inilah yang berlaku apabila kita melakukan membuat sesuatu yang tidak popular. 

“Memang jelas mereka bersikap berat sebelah. Serangga, selain berada dalam laut seperti ketam, udang dan udang kara tidak mengapa jika dimakan, tetapi serangga itu berada di darat, tiba-tiba ia dipandang jijik,” katanya. 
Gracer mengaku memiliki lebih 12,000 serangga daripada 20 spesies berbeza di dalam peti sejuk di rumahnya. - AGENSI

Tiada ulasan:

Catat Ulasan