http://johanrakyat.blogspot.com/2010/02/buat-kolom-ads-iklan-125x125.html

Gigi Taring Berlapis Jadi Kegilaan Wanita JepunA young woman who has undergone a cosmetic procedure to get crooked, fang-like teeth after the look became popular in Japan

Japanese women of all ages have been flocking to dental clinics to have either temporary or permanent artificial canines
'Cute': Young women pictured after they have had adhesive mini-fangs attached to their canine teeth
LELAKI Jepun sukakan gadis yang mempunyai gigi taring berlapis.

TOKYO - Wanita di Jepun kini sanggup membelanjakan wang ribuan ringgit untuk memiliki gigi taring berlapis semata-mata mengikut trend terkini dan kelihatan cantik.

Fenomena gigi taring berlapis dikenali di Jepun sebagai 'yaeba'. Ia sangat disukai wanita Jepun kerana kaum lelaki menganggap wanita yang mempunyai gigi tersebut sebagai comel.

Menurut akhbar Japan Today, fenomena yang dicetuskan oleh beberapa kumpulan pop dan selebriti Jepun itu telah membuatkan imej gigi taring berlapis begitu popular di negara berkenaan.

Wanita Jepun dari segenap usia kini berpusu-pusu ke klinik gigi untuk memiliki gigi taring palsu sementara atau tetap yang disebut 'tsuke-yaeba' dan ditampal pada gigi asal mereka.

Doktor gigi mengenakan bayaran AS$390 (RM1,208) untuk prosedur berkenaan.

Ekoran populariti imej gigi taring berlapis itu, sebuah kumpulan penyanyi di Jepun telah menamakan diri mereka sebagai TYB48 (tsuke-yaeba48). Nama tersebut diberikan oleh seorang pengarah klinik gigi, Taro Masuoka.

Menurut Masuoka, 'yaeba' memberikan seseorang wanita itu wajah yang comel tetapi nakal. - Agensi

1 ulasan:

  1. orang nak gigi lurus tap die nak gigi berlapis. nak jadi perhatian semata-mata semua sanggup

    BalasPadam