http://johanrakyat.blogspot.com/2010/02/buat-kolom-ads-iklan-125x125.html

Tentera AS cipta pesawat canggih

The Aeroscraft, a prototype airship, sits inside its hangar in Tustin, California: The high-tech blimp is nearly ready for flight testing, having now completed its 'first float' manoeuvres carried out inside the hangar

Engineer Leonel Cruz pulls down the flab on the Aeroscraft: Built around a frame of aluminium and carbon fibre, the huge 230ft prototype is nevertheless only half the size of the conceived finished version

Impressive: Bradley Hasemeyer, the host of AOL's Translogic show, uses his smartphone to photograph the Aeroscraft airship inside its colossal hangar at the former Tustin Marine Corps Air Station in Orange County
PESAWAT Aeroscraft diletakkan di dalam hangar di sebuah bekas pangkalan tentera di Tustin, California pada 24 Januari lalu.

TUSTIN, California - Tentera Amerika Syarikat (AS) telah mencipta sebuah prototaip pesawat Aeroscraft berteknologi tinggi yang boleh digunakan untuk membawa banyak muatan.

Jabatan Pertahanan AS dan Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan (NASA) telah melaburkan dana sebanyak AS$35 juta (RM108 juta) dalam projek tersebut.

Pesawat tersebut dilihat berpotensi untuk membawa lebih banyak kargo berbanding pesawat udara lain ke kawasan zon bencana selain anggota tentera ke medan perang.

Badan pesawat itu dibina dengan menggunakan rangka aluminium dan gentian fiber yang kuat.

Prototaip pesawat itu dibina oleh firma penerbangan AS, Worldwide Aeros.

Pesawat itu digambarkan mirip pesawat penyelamat Thunderbirds 2.

Ia kini menjalani ujian di hangar pada era Perang Dunia Kedua di sebuah bekas pangkalan tentera di sini.

Pesawat berkenaan akan menjalani lebih banyak ujian sebelum ia boleh digunakan.

Ujian penerbangan pertama telah diadakan pada 3 Januari lalu.

Bagaimanapun, menurut jurutera kawalan penerbangan, Munir Jojo-Verge, cabaran terbesar juruterbang pesawat itu adalah untuk memastikan ia mampu menempuh angin kuat dan cuaca yang ekstrem lain.
Tiada ulasan:

Catat Ulasan