http://johanrakyat.blogspot.com/2010/02/buat-kolom-ads-iklan-125x125.html

Bersemadi dalam gitar

JUNE (baju putih) mengiringi keranda Graham dibawa keluar dari gereja, semalam.
JUNE (baju putih) mengiringi keranda Graham dibawa keluar dari gereja

GRAHAM beraksi bersama gitar kesayangannya pada 1962.
GRAHAM beraksi bersama gitar kesayangannya pada 1962.

LONDON: Seorang bekas pemain gitar kumpulan rock era 1960-an disemadikan dalam keranda berbentuk alat muzik itu, semalam.

Pernah menganggotai kumpulan The Ramrods, John Graham dikebumikan dalam keranda berbentuk gitar Fender Stratocaster sepanjang kira-kira tiga meter. Kakitangan yang mengendalikan urusan mayat Graham menghasilkan masa berbulan-bulan untuk menyiapkan keranda berkenaan yang dicipta sempena gitar kegemaran pemuzik terbabit.


Dia menerima gitar model itu sebagai hadiah ketika berusia 15 tahun. Beratus-ratus peminat menghadiri majlis pengebumian Graham di sebuah gereja di Cheltenham, Gloucestershire.

Balu Graham, June, 63, berkata keranda itu adalah penghormatan paling sesuai diberi untuk suaminya.


“Seluruh hidupnya dihabiskan untuk bermain gitar.


“Dia adalah lelaki terhebat yang dapat anda impikan,” katanya. Menurut June, dia bersama Graham selama 20 tahun dan tidak pernah mendengar suaminya berkata sesuatu yang tidak menyenangkan.


“Sepanjang hidup bersama, kami sangat bahagia,” katanya. Majlis pengebumian Graham dihadiri ramai rakan, ahli keluarga, bekas anggota The Ramrods serta peminat mereka yang berpakaian hitam dan putih.


Ia dijalankan dengan iringan muzik serta lagu yang pernah dimainkan datuk kepada lima cucu dan lebih mesra dikenali dengan panggilan Johnny itu.

Kumpulan The Shadow of Cliff dipimpin Jimmy Jemain memainkan beberapa lagu pernah menjadi kegemaran Graham, termasuk Travelling Light, Born to Rock and Roll, Only Angel dan Johnny Be Good. - DMTiada ulasan:

Catat Ulasan