http://johanrakyat.blogspot.com/2010/02/buat-kolom-ads-iklan-125x125.html

Kereta api dalam rumah

HIGGINS menunjukkan gerabak yang diubah suai menjadi bilik tidur.
HIGGINS menunjukkan gerabak yang diubah suai menjadi bilik tidur

KEADAAN rumah Higgins tidak banyak berbeza daripada kediaman lain jika  dilihat dari  luar.
KEADAAN rumah Higgins tidak banyak berbeza daripada kediaman lain jika dilihat dari luar.

LONDON: Seorang pesara dari Buckinghamshire dianggap pemilik rumah paling aneh di Britain apabila menjadikan gerabak kereta api sebagai sebahagian daripada kediamannya.

Kini menetap di Ashton, Cornwall, Jim Higgins membina rumahnya dengan gerabak kereta api berusia 130 tahun yang pernah dimiliki syarikat Great Western Railway.


Menurut bekas pengurus pengangkutan itu, dia mengambil alih gerabak berkenaan daripada bekas bapa mentuanya, Charles Allen, yang dipaksa membina kediaman di sekeliling gerabak itu. Menurut Higgins, 64, gerabak itu pernah didiami wanita tempatan, dikenali sebagai Elizabeth Richards sejak 1930.

“Gerabak ini kemudian dikenali sebagai Lizzies Place apabila Elizabeth meninggal dunia pada 1966,” katanya.


Sejak itu, kata Higgins, gerabak berkenan terbiar kosong selama beberapa tahun sebelum Allan - seorang tukang kayu mahir - tercari-cari tempat tinggal selepas dia bersara.


“Dia datang dari Middlesex dan terus ‘jatuh cinta’ apabila melihat gerabak ini untuk kali pertama,” katanya.

Bagaimanapun, kata Higgins, apabila Allen memohon kebenaran menggunakan gerabak berkenaan untuk menjadi sebahagian banglonya, pihak berkuasa tidak memberi kebenaran.


Kata Higgins, gerabak itu tersadai di situ terlalu lama dan tidak mungkin dialihkan ke tempat lain.

“Disebabkan koc ini tidak boleh dipindahkan, Allen memutuskan untuk membina rumah di sekelilingnya,” katanya.


Menurut Higgins, dengan kemahirannya sebagai tukang, bapa mentuanya membina rumah berkenaan dengan menempatkan bilik tidur di dalam koc itu.


Kini, kata Higgins, dia sibuk menyiapkan projek pemuliharaan koc berkenaan dan menjangkakan ia siap sepenuhnya beberapa bulan lagi. “Ia memerlukan kesabaran sangat tinggi bagi mengekalkan keasliannya.


“Pada masa sama, tetapi tidak banyak maklumat yang ada mengenai koc ini,” katanya.


Apabila siap nanti, Higgins berkata, dia akan mempertimbangkan kemungkinan untuk membukanya kepada orang awam. “Saya mungkin menjadikannya sebuah muzium, tapi saya belum pasti,” katanya. - DM


Tiada ulasan:

Catat Ulasan